Perbedaan Antara Ibnu Arabi dan Ibnu Al Arabi

Syaikh Shalih Fauzan bin Abdullah Al Fauzan hafidzahullah ditanya :

Ada kerancuan bagi saya antara Ibnu Arabi dan Ibnu Al Arabi. Saya berharap Anda dapat menjelaskan kepada kami perbedaan antara keduanya dan kitab terkenal yang ditulis oleh keduanya ?

Syaikh hafidzahullah menjawab :

Perbedaan antara keduanya jelas sekali. Ibnu Arabi tanpa (al) adalah seorang atheis yang terkenal, orang yang mengatakan wihdatul wujud. Dia termasuk salah satu tokoh sufi ekstrim yang menyeru untuk menjadi atheis dan mengatakan wihdatul wujud. Diantara kitabnya yang paling jelek adalah “Al Futuuhaat Al Makiyyah” dan “Fushushul Hikam”. Kedua kitab tersebut adalah kitab-kitab yang mengajak kepada ajaran atheis yang mengatakan wihdatul wujud, yaitu tidak membedakan antara Khaliq dan Makhluk. Sesungguhnya sesuatu yang ada wujudnya menurut aqidah mereka adalah Allah. Maka Maha Tinggi Allah dari apa yang dia katakan.

Adapun Ibnu A Al Arabi dengan (al) dia adalah seorang Imam besar yang terkenal : Abu Bakar bin Al Arabi Al Maliki. Beliau memiliki banyak tulisan yang besar, baik dalam bidang hadits maupun tafsir. Beliau juga punya sebuah kitab yang agung dalam membela para sahabat yang beliau namakan : “Al ‘Awaashim minal Qawaashim”. Dalam kitab ini beliau membela Islam dan sahabat Rasulullah shallallahu ’alaihi wa sallam, dan ini adalah kitab yang agung. Beliau juga mempunyai kitab “Tafsiir Aayatul Ahkaam” dalam dua jilid besar. Selain itu beliau juga mensyarah sunan At Tirmidzi, dalam kitabnya : “Aaridhul Ahwadzii fii Syarhi Sunan At Tirmidzi”. Kitab-kitab beliau ini semunya ada dan tercetak, Alhamdulillah. Dengan demikian terdapat perbedaan yang nyata antara dua orang ini. Yang pertama adalah orang kafir dan sesat yaitu Ibnu arabi Al Haatimi At Thaai, sedangkan satunya lagi Ibnu Al Arabi, seorang imam besar dan terkenal dengan keistiqamahan, keilmuan dan ketaqwanya rahimahullah.

Sumber : http://islamancient.com/play.php?catsmktba=15800 via http://abukarimah.wordpress.com

Comments
All comments.
Comments
 1. saeri_cretive

  Salam kenal…..
  Kayak nya harus baca dulu yang lengkap tentang pemikiran
  ibnu arobi.
  Baru boleh menjust bahwa beliau itu atheis. Oke.. Bro…..

 2. Cos

  Yang kamu tidak tahu keseluruhan nya,,!! Janganlah langsung menghujat,,!! Sesungguhnya itu memperlihatkan dirimu berada dalam pandangan orang jahlun (bodoh),,!!

 3. nurman

  alhamdulillah
  terdapat kejelasan antara wali syaiton dan waliyullah..
  setelah sya membaca beberapa bku karya ibnu arabi diantaranya al futuuhat al makiyyah tampak jelas kesesatan ajaran ibnu arabi…

  sukron

 4. ary

  Semakin terlihat jelas ulama yg sesat dan menyesatkan. Seberapa dalam ilmu anda dibanding dia (Ibnu arabi), orang yg dengan terang-terangan mengkritik aristoteles (materialisme), yang darinya melahirkan darwin, capitalis, komunis. jadi siapa yang ateis. Astagfirullah, sy berlindung dari anda orang jahil yang tidak bisa melihat sedikitpun sisi baik dari kebaikan orang lain.

 5. Nik Derahaman mamat

  Salam:Untuk Zahullah. macam-macam anda cari masalah.Hal ibnu Arabi dengan fahaman dan themanya itu dah selesai dizamannya sendiri.Buat apa nak heret ke zamannya ini oleh anda semua.Jangan bincang tajuk kutuk ibnu Taimiyah dan Ibnu Arabi, Al Halaj dan juga Sheikh Siti jenal. Mereka belajar terpulanglah .Bapa Sheikh Siti pun Mufti kerajaaan melaka.bukan bodoh mau masuk neraka sheikh siti. Begitu juga yang lain-lain.Biasanya orang kutok orang baik. 20 pembesar Qurais pun rancang bunuh nabi.Itulah manusia.Tidak mahu mengaku orang lebih pandai dari dia.Jika anda mati jumpalah Ibnu Arabi,tanyalah apa-apa yang anda tak faham.Semuga tuduhan anda itu benar nanti. Saya caya 100 % ibnu Arabi ada ilmu khusus.Anda tak ada ilmu seperti dia.Ada tak anda menulis komik sebuah dua buat adik-adik?.Betulkah awak Sheikh?.ambik mana nama sheikh?.Apa aitheis pulak. Itu kata saya kepada zahullah.Saya dah muak dengar hal ini sejak zaman nabi sampai sekarang.Orang bertentangan ini kerana jahil.dalam terang.Pernahkan awak percaya semua nabi sendiri ditentang kaumnya?.apa salahnya ibnu Arabi ditentang oleh arnab.Arnab akan kata arabi bodoh pasal tak makan rumput macam dia.Ha-ha awak lagi bodoh orang tinggalkan ilmu awak terlibat caci orang berilmu.Orang sepatut kaji seperti bangsa eropah, yang mengutamakan kajian mendalam.Mana banyak ilmu anda dengan Ibnu Arabi.Awak pernahkah jumpa 2 Arabi tersebut. Pernahakah awak sedar formula sifat 20 ditentang ulama zaman ia dibentangkan?>Imam Asyari dituduh muztazilah.Hari ini ramai akui formula sifat 20 itu berguna.Masuk kubur nantilah bincang dan jumpa Ibnu Arabi dan tanya dia habis-habisan.Lanyak dia kalau dia salah.Hormatilah orang tua -tua.Kalau 50-50 bermakna tak boleh kata betul salah. Kalau 90 sokong dia dan hanya 2% ulma sokong dia,maka kira Ibnu Arabi tak salah dan tak kalah. Bodoh lagi anta,seimbangkan dan tanyalah Allah dalam tafakur mu.Solat ke tidak?.Pandai tak mandi junub tanpa syirik tersembunyi dalam perkataan dan perbuatan? Apakah Junub?.Apakah Hadas?.Lelaki ada hadas tak?.Buat apa peduli hal orang yang sudah ulama dan wali. Awak sendiri mandi junub pun belum jadi. ha-ha.